Onze hardware: het netwerk

Bij systeembeheer hebben we nogal wat hardware die onzichtbaar is voor de mensen die het Atlas netwerk gebruiken. Deze hardware kan onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  1. Servers
  2. Netwerk
  3. Opslag

In dit artikel iets meer over het netwerk.

De uiteinden van ons netwerk zijn in ieder geval zichtbaar op de werkplekken. Tenminste… voor het bekabelde netwerk. Elke werkplek heeft een eigen aansluiting op de bekabeling. Maar eigenlijk bedoelen wij met het netwerk de actieve componenten van het netwerk: de switches.

Letterlijk naar het Nederlands vertaald een schakelaar. Wat eigenlijk ook goed hun functie beschrijft. Stel een switch eens voor als een stekkerblok – wat helemaal niet zo gek is, het is namelijk een apparaat waar je 6, 12, 24 of 48 stekkers in kunt steken – dan is een switch in staat om steeds een verbinding tussen 2 stekkers te maken. En dat heel snel. Maar niemand noemt het een schakelaar, iedereen noemt het gewoon een switch.

Switches waar werkplekken op aangesloten zitten noem je in goed Nederlands edge-switches. Omdat ze aan de rand van het netwerk zitten. Deze edge-switches zijn op hun beurt aangesloten op zogenaamde backbone-switches of core-switches. Het verschil is specialisatie. Edge-switches hebben eigenschappen die voor werkplekken bedoeld zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een telefoon van stroom voorzien. Core-switches zijn vaak simpeler, ze specialiseren zicht in het heel snel versturen van netwerkverkeer. Ze moeten immers de som van al het netwerkverkeer verwerken.

Hieronder zie je de switches in onze serverruimte. De bovenste (waar al die gekleurde kabel in zitten) is bedoeld voor het verbinden van onze servers. Deze switch zijn we momenteel aan het vervangen. De switch daaronder (met de zwarte kabels) is een gelijksoortige switch, die wordt uitsluitend gebruikt voor ons opslag netwerk. De 2 (nogal lege) switches daaronder moeten het werk van de bovenste switch over gaan nemen.

2014-02-18 14.48.19_scaled

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.