Onze hardware: de servers

Bij systeembeheer hebben we nogal wat hardware die onzichtbaar is voor de mensen die het Atlas netwerk gebruiken. Deze hardware kan onderverdeeld worden in 3 categorien:

  1. Servers
  2. Netwerk
  3. Opslag

In dit artikel iets meer over de servers.

De servers zijn nog het minst zichtbaar. Klinkt misschien vreemd. Je maakt toch verbinding met een server als Asteria voor bijvoorbeeld je homefolder? Nou… eigenlijk is Asteria geen server 😀 Asteria is een process wat samen met meer van dergelijke processen op een cluster van hardware servers “draait”. Asteria – de primaire server voor ons MS netwerk – is wat we noemen een virtuele server: je kunt hem niet vastpakken, hij bestaat niet echt.

De feitelijke hardware servers zijn gespecialiseerde stukken hardware. Geschikt om in een 19″ serverrack te hangen. Hebben een bouwgrootte van 2U (ongeveer 2″ hoog) en zitten vol met processoren, geheugen en netwerkkaarten. En nee… ik ben ze niet vergeten… er zitten geen harde schijven in. Nou ja, geen gewone. Dergelijke servers staat geen Windows op, zelfs geen Linux, maar een speciaal besturingssysteem wat het mogelijk maakt om de eerder genoemde  virtuele servers op te draaien.  Een dergelijk stuk hardware is dan in staat om verschillende virtuele servers te “hosten”. Het is zomaar mogelijk dat een dergelijke server de host is voor Asteria, de telefooncentrale en de MS Exchange server (voor e-mail). Om voldoende capaciteit ( en fouttelerantie) te krijgen hebben we meerdere van dergelijke servers. En software die bepaald welke virtuele server op welk hardware platform moet staan.

Een dergelijke groep van servers noemen we een cluster.  Wij hebben 2 van die clusters:

  1. Een cluster voor diensten zoals home folders, DNS, e-mail, telefooncentrale.
  2. Een cluster voor de VDI werkplekken.

VDI vraagt namelijk andere hardware dan diensten. In het cluster voor diensten kunnen (pak um beet) 10 virtuele servers per hardware platform gehost worden. Een server bedoeld voor VDI werkplekken kan wel tot 250 van deze werkplekken moeten hosten. En voor elke VDI werkplek moet en geheugen en processorkracht aanwezig zijn. De VDI servers zijn daarom voorzien van aanzienlijk meer processoren en geheugen dan de anders diensten servers. Bovendien is de normale opslag die wij hebben te traag om VDI werkplekken te kunnen hosten. De VDI servers zijn daarom uitgerust met speciale “harde schijven” om voldoende snelheid te kunnen  bieden. Deze speciale schijven, insteekkaarten eigenlijk, bieden snelheid vergelijkbaar met 3.000 traditionele schijven. Deze insteekkaarten zouden we ook graag willen gebruiken voor onze diensten servers, daar zijn ze echter te duur voor (naast wat andere nadelen).

Dit zijn onze hardware servers. De bovenste 4 worden ingezet voor VDI, de onderste 3 zijn voor de diensten .2014-02-12 10.14.45_scaled

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.