NTP: Network Time Protocol

klokKlinkt misschien raar maar de correcte tijd is voor een computer nogal belangrijk, en eerlijk gezegd nogal een gedoe. Indien de tijd of datum verkeerd staat op een werkstation dan is dit uiteraard irritant.  Voor bestandsdatums, maar ook gewoon als je de tijd wilt weten.

Voor het updaten van een systeem is het een ramp. Vaak zal dit gewoonweg niet kunnen. Ook zullen allerlei beveiligde verbindingen, met je bank maar ook Facebook, niet meer (lekker) werken. Beveiliging is vaak erg afhankelijk van een correcte tijd/datum.

Om de tijd/datum in te stellen kun je verbinding maken met een referentie klok. Een zogenaamde tijdserver. Deze tijdserver zal zelf ook synchroniseren bij andere tijdservers (peers noem je dat), het liefst zoveel mogelijk van die peers. Dit is een keten van tijdservers die doorgaat tot je (na 3 of 4 stappen) meestal uitkomt bij een zogenaamde atoomklok. De tijdservers in de keten vergelijken de tijden van verschillende peers en rekenen uit wat voor hun de beste tijd is.

Het Atlas College gebruikt een eigen tijdserver. Elke computer en telefoon van ons krijgt van die server de tijd. De laatste keer dat ik het controleerde had deze tijdserver een afwijking van 0,0049 seconden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.