DNS: Domain Name Server

Wij mensen zijn beter in het onthouden van namen als “www” dan nummers als in een IP adres zoals “84.176.178.3” (verzonnen).  Maar (tcp/ip) netwerken werken nu eenmaal anders Zij werken met met IP adressen.  Men verzon dus een systeem om een naam om te zetten in een nummer: een simpel tekst bestandje met op elke regel een IP adres en de naam (of namen) waaronder het bijbehorende systeem bekend was. Deze bestandjes (/etc/hosts op een Linux machine) bestaan nog altijd op elke computer die gebruik maakt van een tcp/ip netwerk.

Systeembeheerders zorgden ervoor dat deze bestandjes up-to-date bleven met de systeemnamen en bijbehorende IP nummers van computers die zij (hun organisatie) wilde benaderen. Met de groei van het Internet werd dat echter een behoorlijk taak. Er kwamen zoveel systemen die benaderd moesten worden, IP adressen veranderden. Bovendien kwam met in de knoei met de enkelvoudige namen, dit noemt men de “namespace”: meerdere organisaties wilden bijvoorbeeld de naam “www”.

DNS heeft voor een oplossing gezorgd voor beide problemen. Men besloot de “namespace” te vergoten door er organisatie namen (domein namen) in te betrekken. Het systeem “www” van het Atlas College heet daarom voluit “www.atlascollege.nl”, en het Tabor kan ook een systeem hebben wat “www” heet, maar dan voluit geschreven “www.tabor.nl”. Gelijktijdig sprak met af dat er systemen (server) moesten komen aan wie gevraagd kan worden welk IP nummer bij een bepaalde naam hoort.

Een dergelijke server noemt men een DNS server. En elke organisatie met een Internet domein moet een DNS server hebben waar je aan kunt vragen wat het IP nummer is wat bij een bepaalde naam hoort. De DNS server van het Atlas College is verantwoordelijk voor het domein “atlascollege.nl”. Van die server kan ik een antwoord verwachten als ik vraag naar het IP adres van “www.atlascollege.nl”. Ik kan diezelfde server ook naar het adres vragen van “www.tabor.nl”. Daar weet hij zelf het antwoord niet op, maar hij weet wel waar hij die informatie kan ophalen: de DNS server die verantwoordelijk is voor het domein “tabor.nl”.

DNS is één van die diensten die al tientallen jaren bestaat zonder welke het Internet niet zou kunnen bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.