Vervelend… weer m’n wachtwoord wijzigen…

Uhmm… ja. Dat is inderdaad vervelend. Dat vinden wij ook. Maar dat dit noodzakelijk is wordt weer eens aangetoond door de website Gotcha. Op deze website staan 51 vermeldingen van medewerkers van het Atlas College, wat neerkomt op 10% van het aantal medewerkers.

We gaan die lijst hier niet plaatsen, het is een blog en geen schandpaal per slot van rekening. Maar we wilden wel van de gelegenheid gebruik maken om jullie nogmaals te wijzen op het nut van het wijzigen van een wachtwoord.

Als medewerker moet je dit periodiek verplicht doen (1x per jaar). Dit is een vrij lange periode, bekend is dat een wachtwoord gehacked kan worden in minder dan 3 maanden. Waarschijnlijk veel sneller. Het is overigens ook mogelijk dat de wachtwoorden verkregen zijn door het hacken van een site waar jouw wachtwoord bekend is, of dat het wachtwoord via phising verkregen is.

Hoe dan ook… wijzig periodiek je wachtwoord! Wacht niet met wijzigen tot je daartoe gedwongen wordt, dat komt altijd slecht uit. En gebruik niet voor elk account hetzelfde wachtwoord.  Twitter, Facebook en LinkedIn kunnen best dezelfde account naam hebben, als het wachtwoord maar verschilt. Wordt LinkedIn gehacked, wat in het verleden al gebeurt is, dan hebben ze in ieder geval niet als bonus je Facebook en Twitter account.

Hulp nodig bij het verzinnen van een wachtwoord? Ik wel!
Neem eens een kijkje op de site https://howsecureismypassword.net. Daar kun je checken hoe sterk je huidige wachtwoord is, maar ze bieden ook hulp bij het verzinnen van een sterk wachtwoord.

Als je het wachtwoord eenmaal gewijzigd hebt, vergeet dan niet het aan te passen in programma’s die gebruik maken van dit wachtwoord. Ik denk dan aan:

  •  Wifi instellingen
  • E-Mail programma op je telefoon
  • Enz.

Denk niet “dit overkomt mij niet”. Het kan iedereen overkomen. Ook mij, een prive account van mij kan ook gevonden worden op Gotcha. Wel wat ik een “low-level” account noem, voor bijvoorbeeld plaatjes deel sites, maar ik ga dat wachtwoord wijzigen en niet meer gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.