Van Windows XP naar Windows 7

win7Alle leveranciers blijven hun producten ontwikkelen en vernieuwen. Binnen het Atlas College maken we gebruik van vele verschillende software pakketten. Regelmatig zorgt een update van pakket A, dat pakket B niet meer werkt. Om alle pakketten zo goed mogelijk te laten werken is het soms niet mogelijk om de updates op de voet te blijven volgen.
Microsoft heeft vele jaren geleden Windows XP vernieuwd: Windows Vista. Deze versie van Windows was niet zo stabiel en goed als Microsoft had gehoopt, en hierdoor is al vrij snel Windows 7 gekomen en nu al Windows 8 en 8.1 update1. Windows 7 heeft in het begin ook nog wat problemen gehad, maar dit is inmiddels een stabiel platform geworden, Windows 8 moet dit proces nog door. Daarom zal het Atlas College eerst de overstap maken naar Windows 7.

Een wisseling van het besturingssysteem treft alle gebruikers. Het uiterlijk wordt anders, de knoppen staan op een andere plaats, en soms is er functionaliteit vervallen, en/of vervangen. Niet alleen in het systeem zelf, maar ook de instellingen die mensen zelf hebben gedaan (bijv. het instellen van een achtergrond, outlook, Word en Autocorrect). Om mensen zoveel mogelijk te helpen dat ze geen dingen kwijt raken heeft de afdeling systeembeheer policies gemaakt die de “Favorieten” en “Mijn Documenten” laten verwijzen naar een netwerkmap. Hierdoor verhuizen deze altijd mee, ook als het profiel verwijderd wordt, of niet meer geldig is (zoals nu bij de overstap van Windows XP naar Windows 7).

De afgelopen weken zijn wij als afdeling systeembeheer bezig met de voorbereidingen op de overstap. Policies zoals deze in Windows XP geldig waren, werken in Windows 7 niet meer, dus moeten worden herzien, en getest. Maar ook de vele verschillende software pakketten die binnen het Atlas College worden gebruikt, moeten we installeren op een Windows 7 machine, en testen of alles werkt zoals men wilt. Als alle software geïnstalleerd is maken we hiervan een “image” zodat we deze uiteindelijk kunnen kopiëren naar alle pc’s. Voordat deze omzetting gaat plaatsvinden, willen we op elke locatie één pc neerzetten, waarmee de locatie gevraagd wordt om te testen.
Deze test is belangrijk omdat de afdeling vaak niet verder komt in een programma dan het eerste scherm. De locaties weten precies welk onderdeel van de geïnstalleerde software gebruiken. De op-/aanmerkingen van de locaties zullen we verwerken in het image.

Zodra alles klaar is, kunnen we het image gaan uitrollen op de pc’s van het Atlas College. Er is nog geen datum gepland, maar wij hopen dit rond de zomervakantie te kunnen uitvoeren (voor of na is nog niet bekend). Deze omzetting zal per locatie plaatsvinden, en moet voor alle pc’s tegelijk. Er zal dan ook geen enkele PC bruikbaar zijn tijdens de omzetting op de betreffende locatie. We zijn aan het kijken of we met een VDI een tijdelijke uitwijk kunnen realiseren.

Dingen die dus van belang zijn om te weten:

  1. Image moet op de locatie getest worden
  2. Tijdens het omzetten van een locatie van Windows XP naar Windows 7 is er geen enkele pc te gebruiken.
  3. Na de werkzaamheden zijn de profielen van iedereen “schoon”. Dus alle persoonlijke instellingen (bijv. Outlook, achtergrond, screensaver, Word, etc.) moeten opnieuw worden ingesteld.
  4. Momenteel gebruiken we standaard Internet Explorer, dit zal Google Chrome worden. Mensen kunnen dit zelf wijzigen, door dit in de gewenste browser in te stellen (als standaard).
  5. Microsoft Office zal voorlopig nog op versie 2010 blijven, zoals dat nu ook het geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.