Ransomware en andere ellende…

ransomEr is een fenomeen op het Internet ontstaan dat gevaarlijk is. En het heeft het Atlas College al meerdere malen getroffen: Ransomware. Ransomware is zeer schadelijk. In het ergste geval verliezen we informatie op deze manier, in het meest positieve geval is het vreselijk irritant. Enige aandacht voor dit probleem is op zijn plaats.

Het gebruik van e-mail is eigenlijk nooit zonder problemen geweest. Van oudsher kennen we al het probleem van SPAM: ongevraagde e-mails met aanbiedingen van spullen die je al dan niet wil. De laatste jaren zijn daar de mailinglijsten bijgekomen waar je al dan niet gewenst lid van geworden bent.

Phising is ook al een tijdje bekend. Mailtjes die van je bank of een andere instelling lijken te komen met het verzoek om persoonlijke gegevens op te geven.  De laatste tijd is er een gevaarlijke variant bijgekomen: Ransomware. Het werkt als volgt:

In een e-mail wordt je ertoe verleid om een “document”  te openen. In werkelijkheid is dit document een programma wat je opent. Dit programma zal vervolgen alle documenten waar het bij kan – dit zijn dus alle documenten waar jij bij kunt komen – encrypten (versleutelen).  Vanaf dat moment kun je de bestanden niet meer openen. Erger nog: indien die bestanden op het netwerk staan kunnen anderen ze ook niet meer openen. De bedoeling is dat je vervolgens een bedrag betaald om de bestanden weer bruikbaar te maken, een zogenaamd losgeld.

Waar je op kunt letten:

  • Is het mailtje in normaal nederlands opgesteld?
  • Komt de mail van iemand die je kent?
  • Is het te mooi om waar te zijn? (Dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn!)

Gooi het mailtje weg… einde verhaal. Raadpleeg bij twijfel je ICT contactpersoon.

Als dit je is overkomen – het kan de beste gebeuren – handel dan direct!

  1. Probeer het niet zelf op te lossen.
  2. Meld je gelijk af (startknop => afmelden)
    NB Het uitzetten van een VDI heeft geen zin, meld je direct af.
  3. Meld het probleem ZO SNEL MOGELIJK bij je ICT contactpersoon of systeembeheer (0229-206000).

Bij systeembeheer kunnen we de impact zoveel mogelijk beperken en trachten de schade te herstellen. Er tijdig bij zijn is van cruciaal belang.

Bijgaand nog een artikel uit de C’t van april 2016:

Ransomware Ct april 2016

 

 

 

 

 

 

 

(Klik erop om het artikel te kunnen lezen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.