O365 – het einde van netwerkschijven

Na maanden van voorbereiding, voornamelijk door de locaties zelf, is het nu eindelijk zover: 1 juli gaan wederom twee scholen officieel gebruikmaken van Office 365. Deze mijlpaal markeert het einde van een tijdperk.

In 1993 introduceerde Microsoft “Windows 3.11 for Workgroups“. Daarmee introduceerde ze netwerkschijven. Bestanden konden hiermee eenvoudig (nou ja eenvoudig?) in een netwerk opgeslagen worden en gedeeld met anderen. Je moest op dat moment nog zelf de verbinding maken en het delen instellen. Dat laatste was best nog wel… ehhh… bewerkelijk… kleefde best nog wel wat bezwaren aan.

In 1996 kwam Microsoft met “Windows NT 4.0“. Deze Windows versie introduceerde het centraal kunnen beheren van netwerkschijven: het toewijzen en geven van rechten. Alhoewel dit een grote verbetering was ten opzichte van Windows 3.11 zat er ook een nadeel aan wat niet direct duidelijk was: de “gebruiker” raakte in feite het eigendom en beheer kwijt van zijn bestanden.

Vanaf 1 juli aanstaande staan (nagenoeg) alle netwerkschijven uit of zo ingesteld dat je de bestanden alleen nog maar kan lezen. Als alternatief voor de netwerkschijven is O365 gekomen. Bestanden kunnen opgeslagen worden in zogenaamde “Teams” en op persoonlijke “One Drives“. Uitsluitend de shares bedoeld voor applicaties zoals Magister en Zermelo blijven voorlopig nog bestaan.

Alhoewel het een grote overgang is, wennen zal zijn en misschien af en toe zelfs frustrerend, is de grootste mijlpaal dat je als “gebruiker” je eigen bestanden terug gekregen hebt. Je bepaalt zelf weer wat je met bestanden doet, met wie je het deelt en met wie je samenwerkt.

Proficiat voor iedereen die meegewerkt heeft met het behalen van deze mijlpaal. Proficiat gebruikers met het terug krijgen van je eigendom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.