Nog even over het opslag netwerk

Zolang ik mij kan herinneren heeft Windows in een netwerk als de onze een probleem met het profiel van de gebruiker: omdat je niet steeds op dezelfde computer werkt, maar wel je instellingen wil bewaren, sla je deze instellingen ergens in het netwerk op. Dit noem je een in goed nederlands een “zwervend profiel”.

Werkt dit goed? Het korte antwoord is nee. Het aan- en afmelden duurt lang. Steeds langer naarmate het profiel groter wordt. Vaak raken deze profielen verminkt waardoor programma’s niet meer (goed) werken of je zelfs niet meer kunt aanmelden.

We zijn dan ook constant bezig om de profielen te verbeteren. Monitoren nieuwe ontwikkelingen om profielen beter aan te kunnen bieden. Voor de zomervakantie vonden we dan ook een nieuwe manier van profielen aan bieden: FSLogix. Een nieuw product van Microsoft die een “zwervend profiel” overbodig zou maken. In dit systeem worden niet duizenden bestanden heen en weer gekopieerd. De opslag locatie van het profiel wordt echter als een soort van harde schijf gekoppeld aan je computer. Het ei van Columbus!?

In de testen die wij gedaan hebben werkte dit uitstekend. De overgang van Windows 7 naar Windows 10 werd aangegrepen om dit breed in te zetten. Deze overgang veroorzaakte toch al de noodzaak voor een nieuw profiel.

Toen het schooljaar goed en wel van start ging, en er steeds meer mensen gebruik gingen maken van de computer, ontstond er echter een probleem: de opslagserver raakte overbelast. Om dit te verhelpen hebben wij inmiddels de leerlingen weer een traditioneel “zwervend profiel” gegeven. We zien nu dat deze actie het effect heeft wat we wilden: de server is niet langer overbelast.

Medewerkers profiteren nu nog altijd van het nieuwe profielen systeem. Wij gaan op de achtergrond zorgen dat we een beter inzicht krijgen in de werking van dit systeem. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat al onze gebruikers – dus ook de leerlingen – profijt hebben van het nieuwe profielen systeem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.