Eigen laptop: Teams bestanden

Teams Logo

Inleiding

Microsoft 365 heeft in 2 plaatsen waar je bestanden op kunt slaan: Je hebt een persoonlijke OneDrive. Daar is een bijbehorende tool voor om de bestanden te kunnen synchroniseren met je laptop. Dit heb ik uitgelegd in het artikel Eigen laptop: je bestanden. Maar we hebben ook nog Teams bestanden. En we hebben met elkaar afgesproken dat werk gerelateerde documenten, waarin we samenwerken, in de verschillende teams opgeslagen worden.

Maar ook die documenten kun je met behulp van de OneDrive synchronisatietool lokaal op je laptop krijgen. En toch dezelfde versie gebruiken als je collega’s.

In dit artikel leg ik uit hoe je dat kunt doen.

OneDrive is een voorwaarde!

Voorwaarde voor dit alles is dat je OneDrive gebruikt. Of eigenlijk de OneDrive synchronisatietool. Die moet je eenmalig instellen. Om dit artikel niet te lang te hoeven maken doe ik dat niet hier. Kijk daarvoor naar het artikel “Eigen laptop: OneDrive Instellen“. Voor nu is belangrijk dat OneDrive het doet. In de praktijk betekend dit dat je in verkenner de volgende mappen ziet:

OneDrive actief

Eigenlijk hoeft het niet perse OneDrive te zijn. Elke cloudopslag die je kunt synchroniseren volstaat. Maar als Atlas medewerker/leerling heb je al een OneDrive van 1000GB. En dat is best veel.

Teams

We zeggen altijd wel dat we in Teams werken. Maar eigenlijk is Teams een soort van kapstok waar Microsoft allemaal verschillende applicaties bij elkaar brengt. De bestanden in Teams komen eigenlijk vanuit Sharepoint. Nu kan Teams heel veel met bestanden. Maar wat we nu gaan doen kan (op dit moment) alleen nog maar in SharePoint zelf. We zullen dus, vanuit Teams, naar SharePoint moeten gaan.

Openen in Sharepoint

In een bestandsbibliotheek van Teams kun je ervoor kiezen om deze in SharePoint te openen.

SharePoint

Vervolgens zal de SharePoint site van het team geopend worden.

Synchroniseren kiezen

SharePoint opent in dezelfde map als waar je in stond in Teams. Je kunt eventueel nog naar een andere map bladeren. Maar om te synchroniseren klik je op “Synchroniseren”.

Synchroniseren bevestigen

Zodra je vervolgens op “Nu synchroniseren” klikt zal er nog wat informatie voorbij flitsen en wordt de map gesynchroniseerd met jou laptop.

Teams map in de verkenner

In de verkenner zul je zien dat er onder het kopje “Atlas College” een map verschenen is.

Het je er voldoende ruimte voor?

Ja!

OneDrive gaat slim om met het synchroniseren van bestanden. Je hoeft niet bang te zijn dat de harde schijf van je laptop direct vol komt te staan. Maar hierover later meer in een volgend artikel.