Eigen laptop: je bestanden

OneDrive logo

Inleiding

Oke dan. Je hebt dus een eigen laptop. Privé, of door school verstrekt, dat maakt voor dit artikel eigenlijk niet zoveel uit. En ik neem aan dat je al online kunt met die laptop? Kunt aanmelden bij Microsoft 365? Dan kun je verder gaan met het instellen van je laptop. Het is immers jouw laptop, je bepaalt zelf hoe je die inricht. Ik wil je in dit artikel helpen met de keuze wat je met je bestanden aanmoet.

Welke mappen gebruik je?

Windows 10 heeft een aantal standaard opslag locaties (mappen) voor bestanden:

• Documenten voor Word, Excel bestanden en dergelijke.
  • Afbeeldingen voor foto’s en plaatjes.
  • Downloads voor alles wat je van het internet afhaalt.
  • Desktop voor alles wat je op je bureaublad hebt staan.
  • Muziek en Video voor multi media bestanden.

Windows programma’s stellen standaard voor om bestanden in de toepasselijke map op te slaan.

Op een niet verder ingestelde laptop zijn dit mappen op de harde schijf van de laptop, ergens in wat ze ook wel je profiel noemen. De bestanden zijn dan ook alleen maar op die laptop beschikbaar. En dat is is zooo 2019! Dat hoeft echt niet. Omdat je een Microsoft 365 account hebt van het Atlas College, heb je ook een zogenaamde cloud opslag locatie: OneDrive. En die is best wel behoorlijk groot, groter dan de opslagcapaciteit van de meeste laptops.

Ik wil je in dit artikel leren om OneDrive te benutten als opslaglocatie. Dit heeft meerdere voordelen:

• Je bestanden zijn beschikbaar op meerdere apparaten zoals ook je telefoon.
  • Er wordt automatisch een backup van gemaakt.
  • Je kunt bestanden delen met collega’s, samen werken
  • Je hebt meer opslag capciteit.

En voor je beleving staan ze nog altijd “gewoon” op je laptop. Of zelfs op je laptop, telefoon en tablet.

OneDrive is een voorwaarde!

Voorwaarde voor dit alles is dat je OneDrive gebruikt. Of eigenlijk de OneDrive synchronisatietool. Die moet je eenmalig instellen. Om dit artikel niet te lang te hoeven maken doe ik dat niet hier. Kijk daarvoor naar het artikel “Eigen laptop: OneDrive Instellen“. Voor nu is belangrijk dat OneDrive het doet. In de praktijk betekend dit dat je in verkenner de volgende mappen ziet:

OneDrive actief

Eigenlijk hoeft het niet perse OneDrive te zijn. Elke cloudopslag die je kunt synchroniseren volstaat. Maar als Atlas medewerker/leerling heb je al een OneDrive van 1000GB. En dat is best veel.

Voorbereiding

Ter voorbereiding maak je in je OneDrive een mappen structuur aan. Een hoofdmap om de boel een beetje te overzichtelijk te houden, en een map voor elke opslag locatie die je wil “verplaatsen” naar OneDrive. Bij mij ziet dat er zo uit:

Mappen structuur voor redirection.

N.B.: Als je die mappen aanmaakt dan zullen er nog geen icoontjes bij de mappen staan. Dit komt nog.

Het verwijzen naar de OneDrive mappen.

Nadat je de mappen aangemaakt hebt kun je de mappen van je laptop naar die mappen laten verwijzen. Dit regel je in de verkenner:

Redirect map

Je rechtsklikt de map die je wilt verwijzen en kiest voor Properties/Kenmerken.

Map eigenschappen

In het dialoog wat opent ga je naar het tabblad location/locatie. Hierin kun je de plaats zien waar de bestanden momenteel opgeslagen zijn. Zodra je op Move/Verplaatsen klikt opent zicht een nieuw dialoog.

Doel selecteren

In dit dialoog blader je naar de map die je voorbereid hebt in je OneDrive. Hierna kom je weer terug in de vorige dialoog. De locatie is nu aangepast. Als je nu op Ok klikt krijg je nog de vraag of je bestanden wil verplaatsen, dit kun je het beste wel doen.

Doe deze stappen voor elke map die je op deze manier naar OneDrive wil laten verwijzen.

Welke mappen?

Voor welke mappen je dit doet mag je helemaal zelf weten. Persoonlijk doe ik het voor documenten, de desktop en plaatjes. Downloads niet, deze vind ik niet zo belangrijk. Gooi die map toch vaak leeg. Muziek kan, maar heb ik eigenlijk nooit op m’n laptop staan.

Maar dat zijn persoonlijke keuzes. Mag je helemaal zelf weten.

Tot slot

Je kunt dit alles nog eens nalezen op de website For Dummies. Het hoofdartikel kun je hier vinden.

Feedback? Altijd van harte welkom. Laat bijvoorbeeld hier een reaktie achter.