Gehacked worden door een KeyLogger…

dat gebeurt in de praktijk toch nooit?…. nou?

Vanmorgen kregen wij een melding dat 2 leerlingen het account van een docent gehacked hebben. Zij hebben hierbij gebruik gemaakt van een zogenaamde KeyLogger: Hooker. De een hield de docent aan de praat, de andere installeerde de KeyLogger.

Een KeyLogger is een programma wat alle toetsaanslagen opvangt. De gebruikte versie “Hooker” is zelfs in staat deze toetsaanslagen via het netwerk te verzenden. Degene die het programma geïnstalleerd heeft hoeft dus niet meer terug te komen bij de PC.

Een dergelijk incident nemen wij heel serieus. Wij kunnen met geen mogelijkheid garanderen dat het bij de twee bekende accounts is gebleven. Om die reden zijn alle accounts (leerlingen en medewerkers) van de betreffende locatie dusdanig ingesteld dat het wachtwoord gewijzigd moet worden. Dit ondanks het besef dat dit een nogal ingrijpende maatregel is.

Belangrijk is dat we iets leren uit wat gebeurt is. Tenminste één van de docenten is behoorlijk ICT vaardig. En toch is het hem overkomen. Wees op je hoede. Vergrendel je sessie als je wegloopt. Accepteer niet zomaar USB sticks. En laat zeker niet een ander op jouw account werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.