FAQ

We zijn momenteel aan het experimenteren met zogenaamde Frequently Asked Questions (FAQ) module. Het uiteindelijke doel is het vervangen van de help pagina. zodoende is er 1 bron met gegevens van ons.

Voorlopig nog even “work in progress” dus, commentaar is van harte welkom.

Ransomware komt over het algemeen via de e-mail. Het is een bericht wat je verleid om of een bijlage te openen of om een bepaalde site te bezoeken. Vaak komen ze van bedrijven die je kent, in iedergeval van gehoord hebt. De bijlage is vaak een factuur of een verzendbericht maar ook dat je iets gewonnen hebt of gratis krijgt. In het verleden kwam het ook vaak voor dat je van een kennis een foto of film kreeg met iets bijzonders. De mail kan van iedereen komen die men wil, zelf van jezelf. Als je weet hoe je het moet doen kun je elke willekeurige afzender invullen.

Er zijn versies die gemakkelijk te herkennen zijn. Slordig opgesteld incorrect Nederlands (of Engels). Maar veel van dit soort e-mails zitten zonder meer knap in elkaar. Net opgestelde e-mails inclusief logo’s en dergelijke. Soms is het zelfs logisch dat je een dergelijke e-mail krijgt. Ik heb een AH bonuskaart, het is dus niet vreemd dat AH mij een e-mail stuurt met een aanbieding. Wat wel vreemd is dat ik een bijlage moet openen om die aanbieding te kunnen zien. Een factuur als bijlage is weer niet vreemd. Maar bedenkt dat een e-mail met een factuur over het algemeen persoonlijk aan jou gericht is en niet aan “Geachte dames en heren”. Bovendien moet je iets besteld hebben voor je een factuur krijgt.

De bijlage doet zich vaak voor als een PDF of Word bestand, maar is in werkelijkheid een programma of zip bestand met daarin een programma. Als je erop klik dan doet het niet wat je verwacht, het “opent” zich niet. Vaak is het kwaad dan al geschied. In het geval van een zip bestand heb je nog 1 kans om je te bedenken, in dat geval moet je nog een keer klikken namelijk.

Categorie: Ransomware

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.